Schermsport

Leeftijdscategorien

Wapens

Floret

De floret is een steekwapen met een maximum gewicht van 500gr. De totale lengte bedraagt 110cm. Het floretschermen verloopt volgens conventies. Hij die de aanval uitvoert is de enige die kan scoren. Het trefvlak op het lichaam is beperkt. Het scoren gebeurt enkel met de punt.

Degen

De degen is eveneens een steekwapen. Het wapen weegt maximaal 770gr. De lengte bedraagt 110cm. Bij degenschermen zijn er geen conventies en is heel het lichaam geldig trefvlak.

Sabel

De sabel is een houw en steekwapen. Hij weegt minder dan 500gr en heeft een maximale lengte van 105cm. Het sabelschermen gebeurt volgens conventies en het trefvlak is beperkt.

Reglement

Het regelement wordt bepaald door de FIE (Fédération Internationale d'Escrime). Voor het volledige reglement: klik op deze link.

Piste

Schermen doen we op een 'piste'. Een strook van ongeveer 14m * 1.5m groot, waar de schermers binnen moeten blijven.

Competitievormen

Schermen is een vechtsport waarbij een duel tussen twee schermers wordt uitgevochten. Het duel kan individueel of per ploeg plaatsvinden.

Ploegencompetitie: Drie schermers + (eventueel) één reserve werken een confrontatie af. De schermers wisselen elke drie minuten af, in een vooraf bepaalde volgorde. De ploeg die als eerste 45 punten scoort, of leidt bij het verstrijken van de tijd, wint het gevecht.

Individuele wedstrijden – de meeste voorkomende vorm – o Een gevecht op vijf treffers in een tijdspanne van maximum 3 minuten effectieve schermtijd (deze vorm wordt gebruikt in de poulefase van een competitie)

Een gevecht op vijftien treffers in een tijdspanne van maximum 3x3 minuten effectieve schermtijd, telkens onderbroken door 1 minuut rust (degen en floret)

Een gevecht op vijftien treffers met een onderbreking van 1 minuut bij het bereiken van de 8ste treffer (sabel)