Limburgse Schermbeker

Wat is de Limburgse Schermbeker?

Door de band genomen bestaat een schermtoernooi uit poulerondes, meestal gevolgd door uitschakelingswedstrijden. Aan het einde van de rit heb je in elke leeftijdscategorie 1 winnaar en worden de prijzen uitgereikt. Hoe beter je schermt, hoe meer je kan schermen en hoe meer ervaring je kan opdoen in een wedstrijd. Heb je pech en geraak je niet door de voorrondes dan is het afgelopen en loop je de extra wedstrijden en ervaring mis.


Om dit te voorkomen sloegen de Limburgse schermclubs de handen in mekaar en bedachten ze een toernooi over meerdere dagen doorheen het seizoen, een regelmatigheidscriterium dus. Het belangrijkste doel: alle Limburgse schermers (ook de nieuwere of heel jonge schermers) de kans te geven zo veel mogelijk ervaring op te doen tegen zoveel mogelijk verschillende tegenstanders zonder dat het competetieve element te sterk aanwezig is.


Pas na de laatste ronde worden de beste 3 resultaten van elke schermer met elkaar vergeleken om te bepalen wie het podium haalt of wie er kampioen wordt en krijgt iedere deelnemer die er 3 keer was een uniek T-shirt. Soms ligt het eindresultaat in de lijn van de verwachting, soms blijft het spannend tot op het laatste ogenblik.


De voordelen van de samenwerking voor de jeugdsporters zijn duidelijk zichtbaar. De ervaring, het wedstrijdritme, de vriendschappen en het helpen van elkaar over de clubgrenzen heen zijn voordelen die zich ook op nationale en internationale wedstrijden laten gelden. De Limburgers vormen front, supporteren voor mekaar of steunen mekaar als het een keertje tegenzit.


Er is ook een gelijkaardig toernooi op Vlaams niveau maar nergens is er een gelijkaardige samenwerking op Provinciaal of beter interprovinciaal niveau want de Limburgse samenwerking gaat over de landsgrenzen heen. Naast de Belgisch Limburgse clubs Skirmjan (St- Truiden) Jarnac (Leopoldsburg), Vast als eik (Maaseik) en Schermkring Herckenrode (Hasselt) maken ook de clubs Elan (Roermond) en Axionikos (Heerlen) uit Nederlands Limburg deel uit van deze samenwerking. Ook deelnemers uit andere clubs in de omgeving treden aan. LeSabreNoir (Luik), Parceval (Leuven), D’Artagnan (Venlo) en La Rapière (Maastricht)


-- Schermkring Herckenrode, 2014


De volgende manche:

LSB 22-23 Inv VAE.pdf

Resultaten

Klik hier voor de resultaten van de afgelopen schermbekers.